Aprilskämt 2014

Det är den första april och det går knappt att läsa en tidning utan att finna minst ett aprilskämt. Sen är det ju så att till skillnad från årets andra 364 dagar så kan man inte lita på något som står på internet 🙂 Som vanligt står Google för många av skämten, och de håller dessutom ofta hög klass. Det är uppenbart att det ligger mycket arbete bakom. Här är ett smakprov på några av årets alla aprilskämt från diverse ställen som jag ramlat på.

Drupal

Amazee Labs – first agency to relaunch its website on Drupal 8

Nog för att Drupal 8 har kommit en bra bit på väg mot en skarp version, men riktigt färdig för att användas på en live site är den inte. Druplkonsulterna Amazee nere i Zürich skojade dock till det och lät meddela att de som första firma den 1 april använder Drupal 8 på deras webbplats. Nåja, helt omöjligt är det inte men utseendet är inte riktigt i klass med deras normala, riktigt snygga, sida.

Analytics

Google är ju kända för att skoja till det den här dagen och i år verkar det inte på något sätt vara annorlunda.

Efter den stora framgången med de två webbaserade kurserna ”Digital Analytics Fundamentals” och ”Google Analytics Platform Principles” lanserar de nu nästa kurs: ”Data-less Decision Making”. Justin Cutroni har till och med spelat in en video i samma stil som för de andra kurserna där han berättar om alla möjliga sätt att fatta beslut på. Kursen behandlar seriösa ämnen som Ouiji boards, kristallkulor, astrologi, slagrutor och kanske den bästa metoden av dem alla: krona eller klave.

Lunametrics, en Google Analytics Certified Partner, visar upp en funktion som gör Google Analytics röststyrt! Väldigt fiffigt om man som i filmen råkat skada båda händerna, men däremot kanske inte lämpligt att använda i bilen eller i ett öppet kontorslandskap:

Affiliate- och annonseringsprogram

Bing börjar sälja länkar! Om du följt med i senaste årens diskussioner så vet du att sökmotorerna inte tycker om köpta länkar. Länkning ska ske på organisk väg på grund av bra innehåll, inte på grund av pengar. Därför är det extra kul att Bing presenterar ”Link Juice”, en samling länkar till din sida från 44 generella sidor, 27 gästbloggsinlägg (något som också sökmotorerna ser ner på nuförtiden), 12 .org länkar, 9 .edu länkar och 8 .gov länkar. Allt detta för det högst rimliga priset av $6,999.33 per månad. Microsoft är lite tråkigare än Google och är väldigt noga med att påpeka att det är en aprilskämt. De försöker dock vara roliga genom att påvisa alternativa användningsområden för länkarna, exempelvis för att vattna gräsmattan. Hur nu det är tänkt…

Google Adsense följer efter Google Analytics aprilskämt från förra året och tar steget ut i rymden. Nu kan du spåra dina intäkter även om de inte sker på vår planet! De ger tipset att om mycket trafik kommer från Mars så kanske du borde översätta dina sidor till marsianska. Vet Google något som resten av oss inte vet ännu? Eller vad pysslar de med där borta i Californien?

Google Adwords ska väl inte vara sämre, de ger dig nu möjligheten att placera din reklam på riktiga fåglar med deras nya tjänst: AdBirds! Snacka om högflygande planer! Är din målgrupp fågelskådare kanske det är lyckat, annars känns det som det finns bättre användningsområden för våra vänner, fåglarna (se exempelvis Samsungs innovation nedan).

Sociala Medier

LinkedIn följer trenden med att inkludera djur i aprilskämten och presenterar LinkedIn CYMK (Cats You May Know). Eftersom katten har sin givna plats i sociala media och är väldigt populär att visa upp i olika nätverk har LinkedIn hakat på trenden och ger dig nu möjligheten att skapa kontaktnätverk med katter också. Detta innebär såklart att din katt nu äntligen kan skaffa sig sin egen LinkedIn profil och börja nätverka!

Twitter var inte så innovativa och det verkar som om deras enda aprilskämt var en pressrelease om en hjälm med inbyggd twitterfunktion. Nog för att det är väldigt populärt med bärbara enheter (eller vad man ska kalla det på svenska, wearables) just nu så var det kanske inte det roligaste aprilskämtet idag.

I övrigt på webben

I övrigt på webben kan nämnas CERN som meddelade att de bytt typsnitt på sin sida till… allas vår favorit…. ”Comic Sans”!.

GMail (som faktiskt fyller 10 år idag! Grattis!) lanserar nu Gmail Shelfie, ”the SHareable sELFIE”. Dela med dig av dina ”selfies” med nära och kära, dessa kan med ett enkelt knapptryck använda bilden som tema i GMail.

Google+ Auto Awesome Celebrity Photobomb. En heeelt fantastisk funktion som automatiskt lägger in en bild på en kändis i dina bilder. Från början enbart med David Hasselhoff men det rapporteras att fler kändisar kommer, kan vi hoppas på Rick Astley härnäst? 🙂

Webbläsaren Chrome kommer att få en ny funktion för få plats med mer innehåll på mobiltelefonernas små skärmar. Med hjälp av Google Translate kommer ord att översättas till bilder/ikoner (något som kallas emoji). Inte årets roligaste skämt, men visst…

Samsung är lika innovativa som vanligt och presenterar nästa generations uppkoppling… Fli-fy, jättesmå routrar att fästa på duvor för att på så sätt kunna leverera trådlöst internet. Deras metod för att ladda dessa routrar är minst lika innovativt det, de laddas genom att leda ström genom benen när duvorna sitter på kraftledningar. Kan ju undra vad duvorna tycker?!

“With their hollow legs, which allow for an electric charge to flow up into the micro-router, pigeons can keep the network powered by simply standing on power lines.”

Projektet visas upp på Piccadilly Circus i London idag, en plats där täckningen i alla fall torde vara optimal med tanke på mängden duvor i London.

HTC lanserar HTC Gluuv, en handske med inbyggd mobiltelefon och någon slags holografisk mojäng. Lite smålustigt sådär men inte riktigt lika utstuderat som vissa av de andra aprilskämten idag.

Google Webmaster Central har dolt en värdecheck på hela 100 ”botcoins” på deras blog! Värdechecken (som är signerad av självaste Matt Cutts) kan användas för att göra sökningar på Google, 1 sökning kostar 1 botcoin. Det fiffiga är att värdechecken löses in av de anställda i Google Search-teamet. Så skriv ut värdechecken, knalla fram till en google anställd och be om en sökning… kanske får du hjälp med en sökning, kanske inte.

YouTube tar på sig ansvaret för alla de senaste årets stora ”memes” och hävdar de har skrivit alla världens virala video trender. Nåja, nu presenterar de i förväg 2014 års stora trender så som ClockingKissing dad och Glub glub water dance. Vi får väl se vad årets trend blir…